I denne artikel kan du læse om hvordan du håndterer ferie på forskud i DataLøn
- Hvis I tilbyder ferie på forskud
- Hvis ikke I tilbyder ferie på forskud
Sådan optjener og afholder vi ferieSom bekendt trådte den nye ferielov i kraft den 1. september 2020, det betyder blandt andet, at ferien bliver optjent løbende og kan holdes allerede den efterfølgende måned - derfor kaldes det samtidighedsferie. Med samtidighedsferie er det også muligt at tilbyde medarbejderne ferie på forskud. Det betyder, at I kan lave en aftale om, at medarbejderen må holde ferie for feriedage, som han eller hun endnu ikke har optjent. Vigtige funktioner, som dine medarbejdere skal være tilmeldtVi anbefaler at alle jeres medarbejdere er tilmeldt ferieregnskabet i DataLøn. Det gør det mere overskueligt for både dig og dine medarbejdere at finde rundt i feriedagene. Så kan du nemlig se dem på lønsedlen inden du kører lønnen, og din medarbejder kan følge med på sin lønseddel ved udbetaling. Har I medarbejdere som har ferie med løn, er det også vigtigt, at de er tilmeldt reduktion af feriepengegrundlag. Det sikrer, at jeres medarbejdere ikke optjener feriepenge af den løn de får, mens de holder ferie. Det er dog ikke muligt at tilmelde 14-dageslønnede til ‘reduktion af feriepengegrundlag’. Hvis dine medarbejdere som har ferie med løn ikke er tilmeldt reduktion af feriepengegrundlag, men blot ferieregnskabet, er det vigtigt at du husker at lave en manuel rettelse af feriepengegrundlaget når de holder ferie.
Hvis I tilbyder ferie på forskudVær opmærksom på at både medarbejdere med feriegodtgørelse og ferie med løn kan holde ferie på forskud. Nedenstående vejledning gælder kun for medarbejdere som har ferie med løn, da det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at registrere ferie på forskud i DataLøn, for medarbejdere med feriegodtgørelse. DataLøn er sat op til at håndtere ferie på forskud med op til 2,08 dage for de medarbejdere der har ferie med løn. Når du har tilmeldt jeres medarbejdere funktionerne ‘ferieregnskab’ og ‘reduktion af feriepengegrundlag’, vil indeværende lønperiode på månedslønnede medarbejdere vise 2,08 feriedage, og det er disse dage som medarbejderen automatisk kan holde som ferie på forskud i DataLøn. I kan dog sagtens lave en aftale om, at medarbejderen kan holde mere ferie på forskud end de feriedage, der optjenes i indeværende lønperiode (2,08), dette skal dog håndteres manuelt i DataLøn. Vær i den forbindelse opmærksom på, at der kun kan holdes ferie på forskud, som medarbejderen kan nå at optjene i det indeværende ferieår (fra den 1. septemer til og med den 31. august).
Sådan gøres det i DataLøn:1. Ret lønteksten på løndel 0048, til eksempelvis "Ferie på forskud" 2. Tilføj løndel 0048 til lønindberetningen, og skriv hvor mange dage medarbejderen afholder på forskud, eksklusiv de optjente 2,08 feriedag for indeværende måned 3. I de næstkommende lønninger registerer du de afholdte feriedage i løndel 47 som løbende optjenes, og trækker dem fra i løndel 0048 med negativt fortegn, indtil ferien på forskud er nulstillet.
Medarbejderen har optjent 2 x 2,08 feriedage (januar, februar) = 4,16.
Måneden efter kan de to dage der er afholdt som “ferie på forskud” registreres i felt 47, og fjernes fra løndel 48 ved at have minus foran. Så forsvinder de to feriedage på forskud fra visningen på lønsedlen.
DataLøn er sat op til at medregne 2,08 feriedage for indeværende måned på forskud, når du indberetter løn for de medarbejdere, der har ferie med løn. Hvis din virksomhed har valgt, at jeres medarbejdere ikke kan holde ferie på forskud, skal du derfor modregne værdien af de uoptjente feriedage manuelt. Sådan modregner du feriedageneEksempel: Maja vil gerne holde 8 dages ferie, men hun har kun optjent 4 feriedage. Hendes arbejdsgiver tilbyder ikke ferie på forskud, og derfor skal hun selv betale for 4 feriedage. Majas arbejdsgiver kan derfor ikke indtaste 8 feriedage i felt 0047, da systemet vil give Maja 2,08 dage på forskud af de dage der optjenes i den løn der indberettes. Maja har kun reelt optjent 4 feriedage på afholdelsestidspunktet, og skal derfor trækkes 4 feriedage i hendes bruttoløn, som hun selv betaler for. For at arbejdsgiveren kan registrere det korrekt i DataLøn, skal dagene deles op i henholdsvis løndel 0047 afholdt ferie i perioden og 0090 Afholdte feriedage u/løn Du skal også huske at nedskrive medarbejderens arbejdstimer i løndel 01, så det er medarbejderens faktiske antal arbejdstimer, der indberettes.
Fordi Majas arbejdsgiver ikke tilbyder ferie på forskud, skal arbejdsgiveren lave en manuel beregning af de 4 dage som Maja selv skal betale. Beregningen laves på følgende måde: bruttoløn 27.835 kr x 4,8% = 1.336,08 kr pr dag x 4 feriedage = 5.344,32 kr som medarbejderen skal trækkes i løn. Resultatet kan eksempelvis indberettes i løndel 0085 med negativt fortegn. Du kan se, hvordan du retter løntekster her
Her kan du se, hvordan DataLøns beregning ser ud: Vær opmærksom på at løndel 0090 ikke er en del af ferieregnskabet og den vises kun på lønsedlen. Hvis medarbejderen også har personalegoderDe 4 dage som Maja blev trukket for i bruttolønnen er uden personalegoder. Personalegoder skal nemlig ikke reduceres i medarbejderens løn. Der skal dog reduceres i feriepengegrundlaget med værdien af personalegoder, og derfor skal der laves en regulering i de optjente feriepenge, på medarbejderens stamoplysninger. Se hvordan du foretager beregningen:Summen af personalegoder
Beregning af feriepengegrundlag, feriepengeopsparing og ferietillæg
Alle tallene skal trækkes fra medarbejderens opsparede feriepenge, på medarbejderens stamoplysninger, under fanen ferie og opsparinger. |